Downhill Swim 24km

Mitä se alamäkiuinti on?

Kaikki sai alkunsa kysymyksestä, jonka Ruka-Kuusamon Jussi Saarinen esitti keväällä 2020 Antti Hagqvistille: ”Voikohan Oulankajoella uida 24 kilometrin matkan myötävirtaan?” Sekunnin miettimisen jälkeen Antti totesi: ”Sehän selviää parhaiten, kun kokeillaan.” Heinäkuussa 2020 Oulankajoelle kokoontui kuusi eri uintitaustaista puolihullua testaamaan, onko homma mahdollista. Näin syntyi testiuinti ja sitä kautta Downhill Swim 24 eli Alamäkiuinti tapahtuma.

 

Ensimmäinen Downhill Swim 24

Viime vuoden syksyllä, kun tapahtuman virallinen video julkaistiin, olimme aivan myytyjä ja varmoja siitä, että tuonne on pakko päästä kesällä 2021. Ilmoittautuminen avautui vuoden alusta ja mukana ilmoittautui Vihdistä edustamaan paikallisen uimaseura Hydran uimareista kuusi jäsentä Jani Mäkitanner, Rami Laakso, Sami Kähkönen, Kari Koivisto, Meri Viljanen ja Anne-Mari Käräjämies. Valitettavasti pari viikkoa ennen tapahtuman ajankohtaa joutuivat Kari ja Anne-Mari jättämään uinnin väliin loukkaantumisten takia. Nopealla sykkeellä saatiin mukaan yksi uusi uimari Jari Satokangas.

Tapahtuma järjestettiin lauantaina 17.7.2021 Oulangan kansallispuiston Oulankajoessa. Tapahtuma oli loppuunmyyty jo hyvissä ajoin ennen kesän alkua. Alamäkiuinnissa oli kaksi sarjaa, joista pitkämatka oli 24km, johon oli ilmoittautunut mukaan 60 paria ja lyhytmatka 12km, johon oli ilmoittautunut mukaan 20 paria.

Reittikartta

H-hetki

Itse tapahtuma alkoi jo perjantai-iltana, kun järjestäjät pitivät osallistujille viimeisen infotilaisuuden, jossa kerrottiin mm. kuljetuksista lähtöalueelle, veden virtauksesta, varusteista yms. Ilta menikin tankkauksen ja varusteiden valmistelutouhuissa.

Lauantai aamuna kello herätti uimarit ennen seitsemää, tämän jälkeen jokainen teki omat aamutoimet ja varusteiden pakkaukset. Aamiaiselle suunnattiin seitsemän jälkeen ja lähtöalueelle linja-autokuljetukset starttasivat klo 8.30. Kolme bussillista uimareita kuljetettiin Rukalta lähtöalueelle, joka sijaitsi Kiutaköngäs kosken alapuolella sijaitsevalla Mataraniemellä.

Mataraniemellä valmistautuminen alkoi tosissaan, kun aloitimme pukemaan märkäpukuja päälle ja valmistautumaan veteen menoon. Ennen starttia, jokainen pari tarkistettiin ja heille merkittiin oma ”kilpanumero” tussilla kämmeneen. tämän jälkeen pareja kehotettiin menemään veteen ja valmistautumaan starttiin tsemppihuutojen saattelemana. Startti tapahtui klo 10.00 pitkänmatkan uimareille.

Osallistujat etenivät tapahtumassa pareittain turvallisuussyistä. Parien piti kuljettaa mukanaan vähintään yksi ensiapupaineside, yksi avaruushuopa ja vähintään yksi toimiva matkapuhelin vedenpitävässä pussissa. Tämän lisäksi parilla piti vähintään olla yksi kirkkaanvärinen uintipoiju, joka oli kiinnitetty narulla uimariin. Jokaisen osallistujan oli käytettävä koko suorituksen ajan järjestäjältä saatua uimahattua, olosuhteisiin soveltuvaa märkäpukua sekä neopreenitossuja/kenkiä sekä yksi pilli tuli olla jokaisella osallistujalla mukana. Näiden lisäksi jokainen osallistuja sai itse päättää kantavatko he mukanansa omaa energiaa, juotavaa tai muita tarvittavia varusteita matkan varrelle.

Ensimmäinen kahdeksan kilometriä taittui nopeimmilla uimareilla noin 1h30min, huoltopiste sijaitsi Nurmisaarenniemellä. Vihtiläisistä nopeiten ensimmäiselle huoltopisteelle selvisi 1h 48min ajassa Jari ja Meri, joukkueella Hydra 1. Toisena pisteelle saapui Hydra 2, jossa uivat Jani ja Rami sekä tämän jälkeen  saapui Sami (Hydra 3). Alkutohinoissa ja ruuhkan seassa tippui Meriltä ja Jarilta omat energiatuubit Oulankajoen virran vietäviksi. Loppumatka tulikin sitten selvitä pelkällä vedellä ja huoltopisteen antimilla. Huoltojen yhteydessä oli myös tarkastuspisteet, joissa tsekattiin, että kaikki uimarit olivat vielä uintikunnossa ja saivat luvan jatkaa matkaa eteenpäin aina maaliin asti. Huollossa oli tarjolla erilaisia juotavia (mm. battery, urheilujuomaa, vettä) ja energiaa (mm. karkkia, sipsiä, pullaa, energiageeliä, keksejä). Huoltopisteet sijaitsivat aivan Oulankajoen kupeessa, mutta kuitenkin kuivalla maalla.

Ensimmäisen huollon jälkeen matkaa jatkettiin virran viemänä kohti maalialuetta. Matkan varrelle osui kuitenkin ennen sitä vielä neljä (4) huoltopistettä, jotka olivat samoja lyhyemmän matkan uimareiden kanssa. 12km matkan uimarit starttasivat matkaan klo 12.00, noin neljä kilometriä myöhemmin, missä pitkänmatkan uimarit pitivät ensimäistä huoltotaukoaan. Huoltopisteiden lisäksi matkan varrella joutui useammassa kohdassa nousta seisomaan ja kävelemään sillä veden pinta oli sen verran matalalla, että uimalla ei yli päässyt. Joissakin kohdissa oli vain fiksuinta antaa virran viedä, sillä pohjassa oleva hiekka oli lähestulkoon juoksuhiekan omaista. Kun astuit hiekalle upposi jalkasi parhaimmillaan aina polveen asti.

Koko 24km matkalla pääsimme nauttimaan virran viemisestä ja lämpimästä vedestä Oulankajoessa, kansallispuiston jylhistä maisemista ja porojen loikoilusta hiekkasärkillä sekä ainutlaatuisesta liikunnallisesta elämyksestä Kuusamossa.

Alamäkiuinnin maali sijaitsi Jäkalämutkassa, jonne oli pystytetty hiekkasärkälle kunnollinen maalialue. Maalissa pääsi paljuilemaan, saunomaan ja nauttimaan ensimmäisestä kunnollisesta ateriasta sitten aamiaisen. Jokainen pari kuvattiin maaliin tullessa ja näin jäi muisto osallistujille upeasta suorituksesta. Tapahtuma ei ollut mikään kilpailu, mutta kovimpaa vauhtia maaliin uitiin reilussa neljässä ja puolessa tunnissa. Sekä pitkänmatkan että lyhyenmatkan nopeimmat uimarit palkittiin puukoin. Pitkänmatkan uimareista maaliin pääsi kaikki 59 startannutta paria ja 12km matkalla maaliin ui 22 startannutta paria.

> Sami maalissa (Hydra 3)  > Jani ja Rami maalissa (Hydra 2)

 

> Jari ja Meri maalissa (Hydra 1)

Tapahtumassa oli mukana kovan luokan menijöitä uinnin, triathlonin, swimrun ja avovesiuinnin puolelta. Osallistuminen ei vaatinut mitään erityistä uimataitoa, mutta matkojen pituuksien takia oli hyvä olla olemassa jo kokemusta avovesiuinnista. Reitin varrella uimareita oli turvaamassa suplautailijat ja jokaisella huoltopisteellä oli myös ensiapuvalmius.

Oulankajoen veden lämpötila oli tänä vuonna ennätyslämmintä, vain muutama päivä ennen tapahtuman ajankohtaa lämpötilaksi oli mitattu lähes +21C. Lämpimän ja kuivan kesän johdosta veden korkeus oli laskenut normaalia matalammalle ja reitillä tulikin vastaan useampia yllättäviä jalkautumisia. Tapahtumassa oli tärkeää osata etsiä myös virtaava vesi ja antaa sen kuljettaa uimaria eteenpäin, mikäli joessa ajauduit ns. akanvirtaan saattoi vauhti pysähtyä tyystin ja jopa matka jatkua vastavirran mukana väärään suuntaan hetkellisesti.

 

Tulokset 24km

 

Tapahtumasta lisää kuvia

Downhill Swim